Κεντρική ορώδης χοριοαμφιβληστροειδοπάθεια

Η κεντρική ορώδης χοριοαμφιβληστροειδοπάθεια (ΚΟΧΑ) είναι μια κατάσταση κατά την οποία υγρό συσσωρεύεται κάτω από τον αμφιβληστροειδή προκαλώντας μείωση της οράσεως.

Η διαρροή του υγρού προέρχεται από ένα στρώμα ιστού κάτω από τον αμφιβληστροειδή, που ονομάζεται χοριοειδής (αιμοφόρος χιτώνας του ματιού). Το στρώμα κυττάρων μεταξύ αμφιβληστροειδούς και χοριοειδούς ονομάζεται μελάγχρουν επιθήλιο (χρωστική στοιβάδα του αμφ/δούς). Όταν το μελάγχρουν επιθήλιο δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε, υγρό από τον χοριοειδή συσσωρεύεται κάτω από τον αμφιβληστροειδή ή το μελάγχρουν επιθήλιο και δημιουργείται μια μικρή αποκόλληση.

Τι προκαλεί την Κεντρική ορώδη χοριοαμφιβληστροειδοπάθεια;

Τα αίτια της ΚΟΧΑ δεν είναι πλήρως κατανοητά.

    Οι συνήθεις αιτίες είναι:
  • Το φύλο: οι άνδρες εμφανίζουν αυτή την πάθηση πιο συχνά από τις γυναίκες.
  • Προσωρινό ή χρόνιο στρες
  • Προσωπικότητες «τύπου Α».
  • Συστηματική ή τοπική έκθεση σε κορτικοστεροειδή (χάπια, σπρέι, αλοιφές, κρέμες)
  • Σύνδρομα που σχετίζονται με υψηλά επίπεδα κορτικοστεροειδών
  • Κληρονομικότητα (Περίπου οι μισοί από τους ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με ΚΟΧΑ έχουν τουλάχιστον έναν συγγενή με ευρήματα της νόσου κατά την εξέταση του αμφιβληστροειδούς. Ωστόσο, δεν έχει εντοπιστεί συγκεκριμένο γονίδιο κληρονομικότητας.)

Ποια είναι τα συμπτώματα της κεντρικής ορώδους χοριοαμφιβληστροειδοπάθειας;

Η θολή κεντρική όραση, η οποία εμφανίζεται συχνά στο ένα μάτι, είναι το πιο κοινό σύμπτωμα που εμφανίζουν οι ασθενείς. Ωστόσο, η προσεκτική εξέταση μπορεί συχνά αποκαλύψει κάποια εμπλοκή και στο άλλο μάτι.

Ανάλογα με τη θέση και την ποσότητα του υποαμφιβληστροειδικού υγρού, η ΚΟΧΑ μπορεί να μην εμφανίσει συμπτώματα, ειδικά εάν οι πληγείσες περιοχές πέφτουν έξω από την ωχρά κηλίδα (η κεντρική περιοχή όρασης του οφθαλμού). Ο ασθενής μπορεί επίσης να παραπονεθεί για παραμορφωμένη όραση (μεταμορφοψία) ή για μειωμένη/ξεθωριασμένη χρωματική αντίληψη.

Διαγνωστικός έλεγχος

Ο γιατρός σας θα πραγματοποιήσει μια πλήρη οφθαλμολογική εξέταση και βυθοσκόπηση (μετά από μυδρίαση) και στα δύο μάτια για την παρατήρηση της συλλογής υγρού στον αμφιβληστροειδή.

Η οπτική τομογραφία συνοχής (OCT) είναι μια σάρωση αμφιβληστροειδούς που είναι πολύ χρήσιμη στη διάγνωση της ΚΟΧΑ και επιτρέπει στον γιατρό σας να δει τον αμφιβληστροειδή σε μικροσκοπικό επίπεδο. Αυτό καθιστά δυνατό τον εντοπισμό πολύ μικρών θυλάκων υγρού ή ουλών αμφιβληστροειδούς (αφού το υγρό υποχωρήσει) σε οξύ ή χρόνιο ΚΟΧΑ.

Η αγγειογραφία φλουορεσκεΐνης ή πράσινο ινδοκυανίνης (FFA) είναι μια εξέταση κατά την οποία εγχέεται μια χρωστική ουσία στη φλέβα του βραχίονα του ασθενούς και λαμβάνονται φωτογραφίες από κάθε μάτι για να ανιχνευθεί χαρακτηριστική διαρροή της χρωστικής κάτω από τον αμφιβληστροειδή του ασθενούς.

Όλες αυτές οι διαγνωστικές μέθοδοι γίνονται για να χαρτογραφηθούν λεπτομερώς οι «ύποπτες» περιοχές για την παρακολούθηση και εξέλιξη της νόσου.

Θεραπεία και πρόγνωση

Η ΚΟΧΑ είναι τυπικά μια αυτοπεριοριζόμενη ασθένεια και η ανάκτηση της οράσεως συνήθως συμβαίνει μέσα σε λίγες εβδομάδες έως μήνες χωρίς θεραπεία.

Πολλές θεραπείες έχουν χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της χρόνιας ΚΟΧΑ, συμπεριλαμβανομένων θεραπειών με θερμικό υποϋδικό λέιζερ (micro-pulse laser), από του στόματος φαρμάκων και ενέσεων στα μάτια. Ένα «κρύο λέιζερ», που ονομάζεται φωτοδυναμική θεραπεία (PhotoDynamicTherapy;PDT), είναι επίσης αποτελεσματικό και χρησιμοποιείται συχνά για την εστιακή αντιμετώπιση της πηγής διαρροής υγρού κάτω από τον αμφιβληστροειδή στην χρόνια ΚΟΧΑ. Μία ουσία που ονομάζεται βερτεπορφίνη εγχέεται στη φλέβα του χεριού και φτάνει στο μάτι. Με το χαμηλής έντασης λέιζερ (ψυχρό) ενεργοποιούμε την ουσία σε συγκεκριμένες περιοχές του αμφιβληστροειδούς που έδειξαν ότι υπάρχει διαρροή υγρού, χρησιμοποιώντας σαν χάρτη την φλουοροαγγειογραφία, σφραγίζοντας τα αγγεία που είναι υπεύθυνα για την διαρροή. Μπορεί επίσης να αποτρέψει μελλοντικές υποτροπές σε ορισμένα μάτια.

Ανάλογα με τη σοβαρότητα και το χρονοδιάγραμμα των συμπτωμάτων σας, ο γιατρός σας θα επιλέξει την καλύτερη θεραπευτική επιλογή, η οποία συχνά ξεκινά με μια δοκιμή παρατήρησης. Η έγκαιρη ανίχνευση της ΚΟΧΑ είναι πολύ χρήσιμη και τα περισσότερα μάτια μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία για να αποφευχθεί η μόνιμη απώλεια όρασης.