Θόλωση του οπισθίου περιφακίου

Η πιο συνήθης μετεγχειρητική επιπλοκή της αφαίρεσης καταρράκτη χωρίς όμως να προκαλεί μακροχρόνιο πρόβλημα είναι η θόλωση του οπισθίου περιφακιου (μεμβράνη που συγκρατεί τον ενδοφακό).

Οι τρέχουσες μελέτες μας δείχνουν ότι αυτό μπορεί να συμβεί μεταξύ 10-20% των ασθενών οποιαδήποτε στιγμή μετά την επέμβαση καταρράκτη.

Τι συμπτώματα προκαλεί η θόλωση του οπισθίου περιφακίου;

Η θόλωση του οπισθίου περιφακίου επηρρεάζει την ικανότητα του φωτός να εστιαστεί στον αμφιβληστροειδή (το ευαίσθητο στο φως στρώμα στο πίσω μέρος του ματιού σας) με αποτέλεσμα τη μείωση της όρασης. Οι ασθενείς συνήθως περιγράφουν συμπτώματα παρόμοια με την παρουσία καταρράκτη ή δυσκολεύονται με τα φώτα το βράδυ ή ακόμα και κατά την οδήγηση.

Πως διορθώνεται η θόλωση του οπισθίου περιφακίου;

Η θόλωση του οπισθίου περιφακίου διορθώνεται κάνοντας θεραπεία με λέιζερ τεχνολογίας YAG. Αυτός ο τύπος λέιζερ είναι ασφαλής και έχει ελάχιστες επιπλοκές. Η διαδικασία γίνεται χωρίς να γίνονται χειρουργικές τομές στο μάτι, σε αντίθεση με την επέμβαση καταρράκτη, ανοίγοντας το πίσω μέρος του οπισθίου περιφακίου χρησιμοποιώντας το λέιζερ. Ετσι, το φώς περνάει ξανά απευθείας στον αμφιβληστροειδή χωρίς παρεμβολές και η όραση επιστρέφει στα προηγούμενα της επίπεδα.

Τι πρέπει να προσέξω μετά το λέιζερ;

Μετά το τέλος του λέιζερ, η όραση θα είναι θολή καθώς το μάτι θα είναι υπό την επίρροια μυδριατικών φαρμάκων. Γενικότερα, προτείνουμε μέχρι να φύγει η μυδρίαση να αποφεύγετε την οδήγηση και άλλες απαιτητικές οπτικά δραστηριότητες. Επιπρόσθετα, για την αποφυγή φλεγμονής, θα σας συνταγογραφηθούν κάποιες συγκεκριμένες αντιφλεγμονώδες σταγόνες όπου θα χρησιμοποιήσετε για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Τέλος, οι περισσότεροι ασθενείς παρατηρούν “γραμμές, κουκίδες ή μυγάκια” στην όραση. Πρόκειται για ακίνδυνες συστάδες κυττάρων που κινούνται μέσα στο υαλοειδές (το ζελέ που γεμίζει το εσωτερικό του ματιού). Είναι παροδικά και με το πέρασμα των ημερών και εβδομάδων θα μειωθούν.