Η υπερμετρωπία είναι μια διαθλαστική ανωμαλία που καθιστά δύσκολη κυρίως την κοντινή όραση αλλά σε κάποιον βαθμό και την μακρινή.
Στην υπερμετρωπία οι διάφορες εισερχόμενες ακτίνες φωτός που δημιουργούν τα είδωλα των διαφόρων αντικειμένων που βλέπουμε, δεν εστιάζονται πάνω στον αμφιβληστροειδή χιτώνα όπως συμβαίνει στα εμμετρωπικά μάτια, αλλά πίσω από αυτόν, με αποτέλεσμα τα μάτια μας να κουράζονται εύκολα ή να μην βλέπουμε καθαρά κοντά ή και μακριά.
Ποια είναι τα συμπτώματα της υπερμετρωπίας;
Τα συμπτώματα της υπερμετρωπίας περιλαμβάνουν δυσκολία σε κοντινές εργασίες όπως η ανάγνωση, αίσθηση γρήγορης κόπωσης των ματιών κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ συχνά οι ασθενείς αναφέρουν πονοκέφαλο.
Τι προκαλεί την υπερμετρωπία;
Τα βασικά αίτια της υπερμετρωπίας είναι:
- Το αξονικό μήκος του ματιού είναι μικρότερο από το φυσιολογικό (αξονική υπερμετρωπία)
- Η συνολική διαθλαστική δύναμη του οφθαλμού είναι μειωμένη (διαθλαστική υπερμετρωπία)
- Η κληρονομικότητα. Όταν ο ένας ή και οι δύο γονείς έχουν υπερμετρωπία τα παιδιά τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν και αυτά. Κάποιες φορές αυτό μπορεί να παρουσιαστεί με τη μορφή αμβλυωπίας (τεμπέλικο μάτι) ή και στραβισμού.
- συγγενής παθήσεις όπως μικροφθαλμία ή νανοφθαλμία
- ταυτόχρονες συστηματικές παθήσεις όπως ο διαβήτης
Η υπερμετρωπία εμφανίζεται συνήθως από τη γέννηση και ενώ τα περισσότερα παιδιά είναι υπερμετρωπικά δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Αυτό οφείλεται στην ευκαμψία του φακού των παιδικών ματιών που διευκολύνει την προσαρμογή (αλλαγή εστίασης μεταξύ αποστάσεων), ενώ όταν περάσουν και την μετεφηβική ηλικία να εμφανίσουν συμπτώματα.
Σημειώνεται πως η πρεσβυωπία ξεκινά νωρίτερα στους υπερμέτρωπες.
Πως διορθώνεται η υπερμετρωπία;
- Με γυαλιά οράσεως
- Με φακούς επαφής
- Διαθλαστική χειρουργική με χρήση excimer laser
- Χειρουργική επέμβαση τοποθέτησης ενδοφακού μέσα στο μάτι.
Συζητήστε με τον οφθαλμίατρό σας για τις ανάγκες και τις προσδοκίες σας όσον αφορά την όρασή σας και να δείτε τι επιλογές είναι καταλληλότερες για εσάς.